Legfrissebb hírek, érdekességek

A lakhatásdrágulás, dominó hatása

A lakhatásdrágulás, dominó hatása

A lakhatás költségei Magyarországon az elmúlt évben rendkívüli mértékben emelkedtek. A Habitat for Humanity idei éves jelentése szerint ez részben az elszálló rezsiköltségek, valamint az árak emelkedése miatt következett be, ami megnehezíti az emberek számára a lakhatási költségek kifizetését.


Az elmúlt évben a fogyasztói árak, az élelmiszerárak és a háztartási energiaárak jelentős mértékben emelkedtek. 2022 júniusától 2023 júniusáig a fogyasztói árak 20,1%-kal, az élelmiszerárak 29,3%-kal, a háztartási energia ára pedig 34,3%-kal nőtt. Ezzel szemben a bérek növekedése nem tudta követni a lakhatási költségek emelkedését. Bár a bruttó átlagkereset 2023 elején 0,8%-kal nőtt az előző évhez képest, a magas infláció miatt a nettó reálkeresetek folyamatosan csökkentek 2022 szeptembere óta. Ennek eredményeként 2022 februárjától 2023 februárjára a nettó reálkeresetek 19,6%-kal csökkentek.


Az albérletárak továbbra is emelkednek a KSH lakbérindexe alapján. Országosan 2022 júniusától 2023 júniusáig 14%-kal, Budapesten pedig 15%-kal nőttek az albérleti díjak. Az elmúlt nyolc évben az albérletárak országosan 88%-kal emelkedtek.


A lakhatás megfizethetőségének hiánya különféle problémákat vet fel, különösen az alacsony jövedelmű háztartások számára. A magyar háztartások jövedelme nem nőtt olyan mértékben, mint a lakásárak és a magánpiaci lakásbérletek árai. Ez a hiány a háztartások eladósodásához és lakásvesztéshez vezethet. Magyarországon évente 3000 kilakoltatás történik, ami az Európai Uniós átlagnál magasabb.


A jelentés szerint továbbra sincsenek olyan állami szakpolitikák, amelyek segítenék a lakhatáshoz való hozzáférést, vagy csökkentenék a lakhatási költségeket. Az állam mindössze a GDP 0,4%-át költötte 2021-ben lakhatás támogatására.


A Habitat for Humanity szerint szükség lenne olyan intézkedésekre, amelyek tudatosan növelik a lakhatás megfizethetőségét, például családok és lakhatás támogatásának fenntartása a rászorultsági elv alapján, valamint az önkormányzatokkal együttműködve támogatási eszközök létrehozása a megfizethetőségi problémákkal küzdő háztartások számára. Az intézkedések között szerepelhetnek lakásfenntartási támogatások, adósságkezelés, az önkormányzati lakásállomány bővítése és fejlesztése, külföldön sikeres lakhatási megoldások bevezetése, a lakásbérleti piac szabályozása, valamint kivezető utak biztosítása az intézményi lakhatásból.

Hogy miben tudunk segíteni?

Nézze meg a szolgáltatásainkat!

0 Megjegyzések
Megjegyzés hozzáadása

Kérjen árajánlatot

Telefon: +36 20 248-9404

Email: matusek.monika@gmail.com

Töltse ki az alábbi mezőket és mi felhívjuk Önt

Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Kötelező mező!
Matusek Mónika ügyvezető

Matusek Mónika

ügyvezető

A Profi Társasházkezelő - MOMAVA Zrt. 2023 - Minden jog fenntartva

GDPR Adatvédelmi tájékoztató

Kosarad üres Folytat
Bevásárló kosár
Összesen:
Kedvezmény 
Kedvezmény 
Részletek megtekintése
- +
Kifogyott